Artikel fra Midtjyllands Avis 25. Januar 2019

Det kolde gys gør hjertet lykkeligt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En af Danmarks ældste vinterbadeklubber ligger i Silkeborg – Vikingeklubben H.A.C. Neptun Silkeborg – bedre kendt som »Den blå Tap«

Solen står højt på himmelen over Almindsø i Silkeborg, og denne blæsende vinterdag er i det hele taget vidunderligt smukt.

Det taler medlemmerne af vinterbadeklubben »Den blå Tap« også om, mens de i raskt trav og med klaprende badesandaler på fødderne sætter kursen mod broen på Vestre Søbad.

Med et snuptag smides håndklæderne, og de nøgne kroppe kommer til syne, inden de sænkes i det mørke og kolde vand. Nogle er helt stille. Andre griner og gisper efter vejret. Et par af de mest hærdede tager den på hovedet i søen.

– Det er pragtfuldt, og man bliver afhængig af det, fortæller Anne Katrine Nielsen, der er uddannet fysioterapeut og har været vinterbader i adskillige år.

– Kroppen får et kick af det kolde vand og humøret får et løft – og det velvære holder sig i flere timer bagefter. Kommer jeg af en eller anden grund ikke ud og bader om morgenen, føles resten af dagen helt forkert.

Kaffen er klar

Hele seancen med at komme af tøjet, få det kolde gys, blive tørret og atter få vinterfrakker og vinterstøvler og vanter på, tager ikke meget mere end 10-12 minutter.

Hele flokken har røde kinder og en kropshud, som blusser efter turen i det kolde vand, og nu skal der drikkes dampende varm kaffe fra termokander.

Når der fejres fødselsdage, er der som regel også en gibbernak og et rundstykke.

Humøret er i top. Når man bader i meget koldt vand, frigiver hjernen nemlig straks en række signalstoffer som adrenalin, noadrenalin, serotonin, kortisol og dopamin.

Det er med andre ord en flok, der er godt dopet på naturlige hormoner, som drikker morgenkaffe efter den kolde afvaskning og nyder udsigten ud over søen og skoven, inden de skal videre til dagens andre gøremål.

Oldlæreren var vinterbader

»Den blå Tap« i Silkeborg har omkring 60 medlemmer, og et stigende antal, som står på venteliste.

Klubben ønsker ikke at blive større for enhver pris, og vil gerne holde fast i et godt sammenhold, hvor alle kender hinanden, og deltager i arrangementer som cykelture, traveture og julehygge, forklarer Anne Katrine Nielsen.

Det ældste medlem fylder 91 i år, men Bo Rasmussen er en af dem, der har været med længst.

– Jeg gik i gymnasiet, og det var min lærer i oldtidskundskab, som i 1974 fik mig med ud at vinterbade i Almindsø, fortæller han.

– Det var en meget speciel og hårdfør flok af ældre herrer, som dengang var vinterbadere. Sikke nogle historier, de kunne fortælle, smiler Bo Rasmussen.

– Jeg var godt underholdt, og blev efterhånden selv bidt af vinterbadning, og i dag er det blevet en del af min hverdag.

Typisk løber han rundt om Almindsø først, og er derfor varm og svedig, når han hopper i søen.

Bo Rasmussen er nemlig en af dem, som tager den på hovedet i vandet – og svømmer fra den ene badebro til den næste.

 .  

Godt for humøret

Vinterbaderne føler sig energiske og sunde, og fortæller, at de er overbeviste om, at vinterbadning og det voldsomme temperaturskifte er godt for kroppen og psyken.

– Blodet ruller hurtigere, og man føler sig frisk og i godt humør efter dukkerten, som Ejlif Møller Pedersen understreger.

– Jeg led igennem mange år af meget tør og skællende hud, og det forsvandt fuldstændigt, da jeg begyndte at vinterbade, tilføjer Jannie Schaufuss.

Jens Thygesen mener, at det i sig selv har en positiv effekt på humøret, at man følger naturen og årstidernes skiften på tæt hold. Man får et andet zoom på øjnene, og lægger mærke til det skiftende lys, og hvordan det præger landskabet og om fuglene synger eller er stille og den slags.

Hovedet bliver fyldt med nogle andre tanker, oget velvære kryber ind under huden.

– Se nu bare en dag, som i dag, siger Jens Thygesen og slår ud med hånden i retning af skoven, søen og den frostklare himmel.

– Det er umuligt at tage herfra og være i dårligt humør!

Kommentarer er lukket