HAC møder KBH.

HAC møder KBH
​Af Lars Thomsen, september 2013

En midtjysk vintersøbader møder spontant og tilfældigt storbyens nye vinterbadefaciliteter, dog godt forberedt med tekstil i tasken.

En tur til København var planlagt og jeg ville også besøge den nye havnebad. Jeg fandt det på Islands Brygge. Desværre var der lukket og låst. Datoen var 14. september. Heldigvis var der lidt badeaktivitet, og det så endda ud til at være organiserede badere. Yes, tænkte jeg.”Hej, jeg er en vintergæstebader fra Silkeborg HAC, må jeg godt gå i vandet her” sagde jeg kækt. Det skader jo ikke at være lidt høflig.

Er I organiseret som vinterbadere i HAC ? Og vi har lige lukket. Prøv længere henne ad molen, der er en bro længere henne ? Man skal have armbånd med magnetisk nøgle på for at komme i vandet her. Jeg gik slukøret videre, for jeg ville gerne i vandet. Men det var faktisk ret umuligt at komme i vandet selvom der var vand over det hele. Broen var også låst og spærret. Hmm. Jeg vendte herefter stædigt tilbage til udgangspunktet hos de andre vinterbadere, for det skal altså ikke være så svært at få adgang til at dyppe sin krop i alm. dansk havvand, særligt ikke blandt ligesindede. Godt nok er det her en dyr adresse midt i Danmarks hovedstad og med Nykredits hovedkontor, Fields og andre futuristiske arkitektegnede bygninger liggende lige på den anden side af bredden, men………..

En venlig dame fra klubben, forbarmede sig heldigvis over mig, og låste mig ind til et ca 10 x 5 meter langt bassin med plastikbund og huller, og med en dybde på ca 1,5 meter. Sådan er virkeligheden som Kbh vinterbader p.t. i et arkitekttegnet bademiljø til 15 millioner. Heldigt at mine badebukser var den nye og trendy model, selvom jeg meget sjældent bruger dem. En pigen fra Norge i bikini var lige stået op af vandet. ”Man må vist godt bade nøgen i DK ved strandene, bare ikke her i storbyen, men der er vist nogle, der gør det alligevel” sagde hun. Hun fortalte videre, at hun næsten ikke kunne vente til vandet blev noget koldere, så det kunne give den helt rigtige fornemmelse. Dejligt med lidt anarki og rigtig vinterbadeånd på dette designersted, tænkte jeg.

Efter badet med den norske jente fik jeg en meget venlig og informativ snak om stedet og om vinterbadning i Almindsø med en let brødebetynget ansvarshavende. Han var ikke så stolt over hans afvisning af en organiseret vinterbaders ønske om et simpelt havbad i kanalen. En kendis vinterbader dukkede pludselig op og påpegede, at de 15 millioner til det nuværende anlæg bare var spildt på 30 meter ingen ting. Måske har han lidt ret. Specielt hvis man er en søviking fra Jylland, der er vant til dybt mørkt vand. Bubbers badekar tænkte jeg.

Det blev en god og lang snak med bestyrelsesmedlemmet, og han fortalte, at han havde startet med at vinterbade i 31 graders kulde i Rusland. Vandet havde dog stadig samme temperatur som i DK påpegede jeg. Men han var ikke sådan at tromle ned. Vi er jo i København, og bestyrelsen i badeklubben havde netop fået tegnet en opgradering af badet til et helårs badeanlæg til 28 millioner af arkitekt Bjarne Engels. Det skal åbenbart være noget særligt at dyppe sig i bølgen blå i KBH. Hvad mon kontingentet så bliver? Nok lidt over de 350 kr. som de betaler nu. Det kunne jo selvfølgelig også være, at vinterbadning kommer på finansloven, og man kunne sælge nogle co2 kvoter, grundet en formodning om, at man sparer en hel del co2.Vinterbaderne ville sikkert tage bad i meget varmt vand, hvis de ikke får det nyt anlæg ? Det kunne meget hurtigt blive noget kompliceret at vinterbade i KBH, med min jyske hjerne. Nå, men mødet med Bryggen blev da rigtigt hyggeligt, endda med enighed om, at det kunne være rigtigt dejligt, hvis organiserede vinterbadere kunne gæstebade i de forskellige vikingeklubber landet over. Bryggerne var selvfølgelig velkomne i hullet i Almindsø, som nok er trangt og omgivet af is, men åbent for alle.

En dejlig og meget anderledes badeoplevelse fra KBH´s centrum, som virkelig berigede min tur til hovedstaden. Tak for det Brygge vikinger, og held og lykke med opgraderingen.

Skriv et svar